dimarts, 8 de març del 2011

L'ORGANITZACIÓ TÓNICA I POSTURAL

En aquesta imatge veiem a un infant petit que està asegut, va despullat, l'unic que porta són els bolquers i es veu molt encuriosit per l'ordinador portatil que té al seu abast i el toca.
aproximadament fins als 6 mesos, els nadons tenen el tó muscular inmadur i presenten hipertonia a nivell d'estremitats i hipotonia a nivell de l'eix corporal.
ara bé, el nadó necesita tenir cert to axial per a poder aguantar-sse sentat, com és mostra el infant de la foto, per tant, tot i ser un infant clarament menor de cinc anys, encara domina la hipertonia però mostra que va caminan cap a la eutonia ja que té tó axial que li pernet aseures i per tant ja no té el tronc tant hipotònic, i les extremitats tampoc són tan hipertòniques com quan era més petit, ja que mostra control sobre aquestes i les dirigeix cap als objectes.
Pel que fa a la postura, es veu que està asegut i que no necesita respaldo per a mantenir la postura, cap als 10 mesos l'infant pot restar assegut de forma segura, amb les cames lleugerament doblades, l'esquena dreta, i les braços i mans lliures a més que pot girar el tronc.
Pel que fa a l'equilibri, la imatge sols es veu l'equilibri estatic i segons la evolució d'aquest, cap als 8 mesos un infant és mante assegut sol i dels 11 als 12 mesos es manté dret sense recolzament.
Pel que fa a la lateralitat , aquesta no es determina fins als 5 o 7 anys. als 9 mesos apareix la coordinació visio-manual, que l'infant de la foto sembla ja dominar ja que dirigeix perfectament les extreminats cap a l objecte, i sembla tenir una ma com a més habil. cap als 1 a 2 anys, la necesitat de precisió els indueix a la utilització d'una mà sobre l'altra.
Per tots aquests motius crec que és un infant d'entre 11 i 12 mesos.



en aquesta imatge veiem a un infant en posició d'ajupit, encuriosit per la gespa.
Pel que fà al tó és mortra un infant que ja té unt to axial necesari per a mantenir el cap, asseures i per tant mantenir-se dret.
tot i que ens els nadons domina la hipotonia en el tronc i la hipertonia en les extremitats, és evident que l'infant de la fotó ja no té  una excesiva hipotonia en el tronc, ja que no li permetria mantenir-se asegut, flexionar els melucs ni mantenir-se dret, ni una extrena hipertonia en les extremitats ja que tampoc li permetrien utilitzar les extremitats per a caminar o el control del moviments de les extremitats per a agafar objectes, per tant, el seu tó  mostra estar en evolució cosa que pasa entre els 6 meos i els tres anys.
si fesim una avaluació de l'extensibilitat de la cama i cuixa a l'infant de la foto és evident que la tendria entre els 140 i 180 graus ja que d'altra manera no podria aguantar-se dret ni caminar i per aquest fet hauria de ser un infant de més de 12-15 mesos.
Pel que fa a la postura, és veu la d'un infant que ja adquirit perfectament la posició dreta i sense recolzament i per tant té més de 10-12 mesos.
Pel que fa al equilibri, és pot observar el dinàmic i mostra a un infant de més de 14 mesos ja que sembla que pot caminar sense ajuda.
Pel que fa a la lateralitat, no la té determinada, ja que no ocorre fins als 5-7 anys, però mostra ser un infant d'entre 1 a 2 anys ja que la necesitat de prexisió, en aquest cas per agafar algo tant petit com un brot de gespa, indueix la utilització preferent d'una mà, en aquest cas la dreta.
per tots aquests motius crec que és un infant d'entre 15 i 18 mesos.



E n aquesta imatge veiem a un infant que ja ha pasat l'evolució del tó de forma ràpida i massiva, que succeeix entre els 6 mesos als tres anys, ja que pot mantenir-se assegut en una cadira sense respaldo, a més que ha perdut l'excés d'hipertònia, ja que controla perfectament les extremitats fins al punt de tenir asumit cert nivell de grafisme. Per tant, necesita gaudir  d'eutonia o bon tó per tal de poder utilitzar els musculs com ho fa.
per aquest motiu sembla ser un infant d'entre tres a 5 anys.
pel que fa a la postura és evident que manté la posició aseguda,  i per la edat que mostra tenir,la dretai també l'adquisició de la marxa.
Tot i que la foto no ens ho mostra, també ha de ser un infant que, aen l'equilibri dinàmic, puja i baixa escales correctament i pot saltar amb un peu com amb els dos junts. i en l'estàtic, que es manté en equilibri sobre un peu cosa que passa amb més de tres anys.
 Pel que fa a la lateralitat, no podem sols en una foto veure si la té determinada o no, però que és un infant d'entre 5 a 7  anys perque mostra al hora del grafisme, necesitar fixar la preferencia sobre una mà i per tant, treballar la lateralitat adquirida.
per aquests motius crec que és un infant de entre 4 a 5 anys.



5 comentaris:

  1. hola tere!
    penso que el contingut de la teva activitat ha estat molt adequat, però sota el meu punt de vista les explicacions cón massa extenses!

    ResponElimina
  2. també penso que la segona imatge no es més gran que 16 mesos!
    però continuo dien que les explicacions són molt encertades!

    ResponElimina
  3. Hola guapa!
    Sobre les explicacions de les imatges,penso com la raquel que estan molt bé, però, pot ser són una mica extenses.

    ResponElimina
  4. Hola tere has ficat massa lletra en les explicacions, penso que hauries de resumir una mica.Esta bé explicat.

    ResponElimina
  5. Hola Tere, els comentaris estan molt be, però son una mica massa llargs.

    ResponElimina

Hola companys!